Anasayfa Yayınlar GENEL

GENEL

Kuzey Batı Türkiye Nüfusunda Kardiyovasküler Hastalıklara İlişkin Bilgi ve Tutumlar: Kesitsel Bir Anket

Amaç: Kardiyovasküler hastalıklar risk faktörleri popülasyonda önlenebilirdir. Hemşireler, belirtilen risk faktörleriyle tanımlanan kişilerin önemli iletişimcileri olarak hareket edebilir. Amaç: Çalışmanın amacı, Türkiye'deki bir popülasyonun kardiyovasküler hastalık riskleri konusundaki bilgi ve tutumlarını değerlendirmektir.

Kardiyovasküler Hastalıklar Risk Faktörleri Bilgi Düzeyi (KARRIF-BD) Ölçeği’nin geçerlik ve güvenirliği

Amaç: Erişkinlerde kardiyovasküler hastalık (KVH) risk faktörleri ile ilgili bilgi düzeyini ölçmede kullanılacak bir ölçek oluşturuldu ve bunun geçerlik ve güvenirliği değerlendirildi.

Kadınlarda Kardiyoloji Hastalığı Risk Faktörleri Hakkında Bilgi Belirleme

Kardiyovasküler hastalıklar (KVH), mortalite ve morbiditenin ana nedeni olarak giderek daha önemli bir rol oynamaktadır ve dünya genelinde önde gelen sağlık sorunlarından biridir [1–3]. Ülkemizde kalp ve damar hastalıkları (KVH) ile ilişkili ölümler listenin başında yer almaktadır. Kardiyovasküler hastalıklardan ölüm oranını azaltmak için kardiyovasküler risk faktörleri kontrol altına alınmalıdır. Ekonomik dönüşüm, kentleşme, sanayileşme ve tütün kullanımı, fiziksel hareketsizlik ve sağlıksız beslenme gibi yaşam tarzı değişikliklerine neden olan küreselleşme, kalp hastalıklarının ilerlemesi ile sıkı bir şekilde ilişkilidir. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde yaşam beklentisi hızla artıyor ve insanlar bu risk faktörlerine daha uzun süre maruz kalıyor